inventabuild
Posts: 80
Joined: Sat Mar 19, 2016 12:29 pm

Add Z-Lift On Last Layer Retraction

Sat May 19, 2018 11:31 pm

Please offer option of z-lift on last retraction of a layer. Optionally you can add a "start layer" tab in scripts then I could add z-lift to "layer change" tab and -(z-lift) to "start layer" tab.

There is currently no way to have z-lift occur on the last retraction in a layer and then compensate for it with -(z-lift) at the start of the layer's g-code

Jeffreywwilson
Posts: 4
Joined: Sat May 19, 2018 5:57 pm

Re: Add Z-Lift On Last Layer Retraction

Sun May 20, 2018 9:02 am

Having the z axis lift after print or just a lift z axis in the menu would be great. When I go to settings-axis and then down to z axis I some times miss and hit extruder. A one click lift or auto lift for ease of cleaning.

blackbird2016
Posts: 134
Joined: Wed Aug 02, 2017 1:24 am

Re: Add Z-Lift On Last Layer Retraction

Mon May 21, 2018 12:49 am

Jeffreywwilson wrote:
Sun May 20, 2018 9:02 am
Having the z axis lift after print or just a lift z axis in the menu would be great. When I go to settings-axis and then down to z axis I some times miss and hit extruder. A one click lift or auto lift for ease of cleaning.
Just put the gcode for what ever movements you want to happen in the endscript.
That's it.

inventabuild
Posts: 80
Joined: Sat Mar 19, 2016 12:29 pm

Re: Add Z-Lift On Previous Layer Retraction

Mon May 21, 2018 7:40 pm

Let me clarify the problem. The title s/b Add Z-Lift On "Previous" Layer Retraction because it doesn't work right on previous layers not just the last layer of the print. For example:

End Layer 1: z-lift 0.3 works correctly after retraction
G1 X114.988 Y218.452 E-2.5000 F300
G1 X118.832 Y218.452 F300
G1 Z0.300 F180

End Layer 2: z-lift 0.3 works correctly after retraction
G1 X123.975 Y227.700 E-2.5000 F300
G1 X120.132 Y227.700 F300
G1 Z0.300 F180

End Layer 3: z-lift 0.3 does not work after retraction
G1 X122.301 Y132.291 E-0.2396 F300
G1 X122.443 Y132.291 E-2.2604
G1 X122.867 Y132.291 F300
G1 X122.856 Y132.302 F300
G1 X123.422 Y132.302 F300
G1 X123.433 Y132.291 F300
G1 X123.998 Y132.291 F300
G1 X123.988 Y132.302 F300
G1 X124.553 Y132.302 F300
G1 X124.564 Y132.291 F300
G1 X125.130 Y132.291 F300
G1 X125.119 Y132.302 F300
G1 X125.685 Y132.302 F300
G1 X125.695 Y132.291 F300
G1 X126.197 Y132.291 F300
"Missing z-Lift"

End Layer 4: z-lift 0.3 does not work after retraction
G1 X176.257 Y267.700 E-2.5000 F3600
G1 X174.132 Y267.700 F3600
"Missing z-Lift"

So z-lift at the end of a layer is sporadic, sometimes it works, sometimes it doesn't work. and yes I've always seen it fail on the last layer of the print as well. This is a giant pain because I need to go into the gcode and see which layers z-lift is working for at the end of the layer and which ones it's not working for then manually add it into the layers where it's not working.

Some people may be noticing strings on their prints that wouldn't be there if z-lift was working correctly. This is a bug with z-lift that needs to be fixed

Return to “Feature Requests”