Olestra
Posts: 4
Joined: Sat Jun 13, 2015 9:21 am

support for volumetric printing

Tue Jun 23, 2015 10:33 pm

I've got a heavily modified kossel variant, with a smoothieboard controller:

Volumetric extrusion support would be very nice -- It allows me to not worry about what filament I sliced the model for -- I just run M200Dx.xx for what diameter the filament I have loaded. it works very well.

Both Cura and Slic3r support this, and should be trivial to support -- under the hood, it would just set the filament volume to 1.128379mm, far as I understand.

reference:
http://reprap.org/wiki/Triffid_Hunter's ... ic_E_units

User avatar
jimc
Posts: 1124
Joined: Wed Aug 28, 2013 11:02 pm
Location: mullica, nj
Contact: Website

Re: support for volumetric printing

Wed Jun 24, 2015 3:48 pm

from a technical standpoint, if you want to read a little bit about why this is bad, here is a thread on it.

https://groups.google.com/forum/#!topic ... he3qeXpIR8

Olestra
Posts: 4
Joined: Sat Jun 13, 2015 9:21 am

Re: support for volumetric printing

Mon Jun 29, 2015 8:43 pm

jimc wrote:from a technical standpoint, if you want to read a little bit about why this is bad, here is a thread on it.

https://groups.google.com/forum/#!topic ... he3qeXpIR8
What I'm asking for is pretty different from constant volumetric speed.

What I'm requesting allows for gcode that is doesn't care what filament diameter is loaded -- I don't like reslicing just because I'm printing in a different color of PLA that has a diameter that is 1.65mm instead of 1.72mm. Istead of telling the slicer what diameter my material is, I tell my firmware via the M200 command



Please read the article I linked. these aren't the same thing at all...

innkeeper
Posts: 15
Joined: Thu Apr 11, 2013 2:47 pm

Re: support for volumetric printing

Wed Jul 15, 2015 5:26 pm

Any ETA for this one.... this was a major improvement in merlin over a year ago...and is supported in the free packages.

its supported in smoothiewear too

it prevents you from having to re slice and re upload your geode every time you change out your filament.
for a pay package, id expect features like this to be added quickly not a year late...

Return to “Feature Requests”