Willis
Posts: 5
Joined: Wed Jun 01, 2016 1:59 pm

Measuring Distances / Ruler Feature for Models?

Wed Jul 06, 2016 1:56 am

Is there a way to measure distances in 3d objects sliced by e3d?
ie using a ruler from point A to Point B?

CompoundCarl
Posts: 2005
Joined: Wed Aug 05, 2015 7:23 am

Re: Measuring Distances / Ruler Feature for Models?

Wed Jul 06, 2016 5:35 am

I Just use the grid on the build table. Each of the small squares are 5mm apart, so you can get an estimate pretty quickly

billyd
Posts: 200
Joined: Mon Jan 19, 2015 12:13 pm

Re: Measuring Distances / Ruler Feature for Models?

Wed Jul 06, 2016 1:12 pm

Be a nice idea for a feature you should post it in that forum.

SPEED
Posts: 12
Joined: Fri Aug 09, 2019 9:28 pm

Re: Measuring Distances / Ruler Feature for Models?

Tue Aug 27, 2019 4:28 pm

Ye very nice idea

greybeard
Posts: 178
Joined: Mon Mar 02, 2015 1:23 pm

Re: Measuring Distances / Ruler Feature for Models?

Tue Aug 27, 2019 4:49 pm

I wrote an App to measure distances...

https://github.com/farTooOld/Woof

Example using it with Simplify3d... Click the image to run the video example.
Attachments
S3D_Measure_Demo.mov.gif
3D Print Parts
https://www.thingiverse.com/Still_Breathing/designs

webdad
Posts: 35
Joined: Fri Mar 18, 2016 7:18 am

Re: Measuring Distances / Ruler Feature for Models?

Wed Aug 28, 2019 6:17 pm

Somewhat related,

I need to position models to avoid a particular spot on the build plate that is damaged and off center. Is there some way of translating the S3D coordinates into coordinates on the plate, or vice versa?

User avatar
dkightley
Posts: 2255
Joined: Tue Mar 10, 2015 4:09 pm

Re: Measuring Distances / Ruler Feature for Models?

Wed Aug 28, 2019 7:34 pm

Somewhat related,

I need to position models to avoid a particular spot on the build plate that is damaged and off center. Is there some way of translating the S3D coordinates into coordinates on the plate, or vice versa?
I've had to do this no end of times....

Ensure you have grid line spacings set on your bed (Options)...and simply use the Transform gismo...second button down RHS toolbar...to move the model to wherever you want so to avoid the damage on your bed. If you have more than one model to move, group them using the option on the Edit menu.

I think you can do this permanently using the X and Y toolhead offsets in Options.
Doug Kightley
Volunteer at the National Tramway Museum http://www.tramway.co.uk
Railway modeller and webmaster at http://www.talkingtgauge.net

Pagaresav
Posts: 1
Joined: Thu Aug 29, 2019 2:27 am
Contact: Website

Re: Measuring Distances / Ruler Feature for Models?

Thu Aug 29, 2019 2:31 am

Thanks for your an idea!!!
[url=https://online.crbtech.in/certifications/auto-cad-civil-drawing-certification/]Online Autocad Certification[/url]

S3D-Jake
Posts: 849
Joined: Wed Jun 20, 2018 12:45 pm

Re: Measuring Distances / Ruler Feature for Models?

Fri Aug 30, 2019 3:48 pm

I'd suggest using the origin offsets rather than the toolhead offsets if you're trying to move the entire build area. Also, remember to account for the loss of size and adjust your X / Y dimensions as well. IE moving all prints to the right 20mm will mean you need to subtract 20mm from your X dimension in the G-code tab.
"A bird does not sing because it has an answer. It sings because it has a song."

Raveeshjji
Posts: 1
Joined: Thu Aug 06, 2020 1:46 am

Re: Measuring Distances / Ruler Feature for Models?

Thu Aug 06, 2020 1:53 am

Thanks for your an idea!!!

Return to “Feature Requests”