ntimmons
Posts: 1
Joined: Tue May 08, 2018 7:30 am

Dual Extrusion- Nesting Parts

Tue May 08, 2018 9:01 am

Hello,

I am trying to do some dual extrusion using the wizard. Everything works well, except when I group the parts, they do not snap together perfectly as they do in the video. Is there a manual way to mate parts together or align them perfectly?

Any pointers are welcome!

Thanks!

rrdavis
Posts: 421
Joined: Sat Dec 09, 2017 4:52 am

Re: Dual Extrusion- Nesting Parts

Wed May 09, 2018 5:36 am

You can use the Edit > Align Selected Model Origins command.

But keep in mind they will only align correctly if there were modeled with the same coordinate system origin in the CAD software (i.e. the 0,0,0 location was the same relative to both models when they were exported)

User avatar
DarthRevan
Posts: 455
Joined: Wed Feb 18, 2015 8:29 am

Re: Dual Extrusion- Nesting Parts

Wed May 09, 2018 1:38 pm

If you want to quickly confirm if your alignment is correct you can select both models, hold shift, and click center and arrange. If they become offset, they're not aligned correctly in their original coordinate system.

Image_Engine
Posts: 4
Joined: Mon Nov 06, 2017 6:23 pm

Re: Dual Extrusion- Nesting Parts

Thu Jan 10, 2019 6:35 pm

I have a model whereby I need to nest parts and print different processes
Its modelled in Inventor in the correct position...you can see the second model in blue outline

Image

When I import, they are not in the correct position
I apply reset position

Image

Then align objects
Image


no go.
I have tried importing the combined pieces (2 separate bodies and using separate connected, which would make a lot of sense. It works if I have a small test model but not on this model? I can still see the 2 elements but no separation can be applied? I guess they must lay within tolerance.

For modelling purposed, the general form is just a 10 layer perimeter etc...then reinforcing sections are modelled separately depending on requirements so I would like to keep the same workflow where I simply apply solid print parameters to specific objects

Thanks

Return to “Troubleshooting and Bug Reports”