liqdfire
Posts: 5
Joined: Tue Mar 26, 2013 8:25 pm

First Layer Blobs

Sun Apr 28, 2013 11:59 am

I designed this model in openSCAD today, but when I tried to print it I keep getting a large blob on the first layer right after it puts down the first perimeter.
The large blob does not show on the preview.

Could someone please advise.
Attachments
Silencer (repaired) gcode.zip
(2.6 MiB) Downloaded 105 times
Silencer (repaired).stl
(685.43 KiB) Downloaded 155 times

slipshine
Posts: 86
Joined: Sat Mar 16, 2013 10:27 pm

Re: First Layer Blobs

Sun Apr 28, 2013 1:53 pm

Check to see if g02\g03 is turned on in your g-code config.

If it is disable it. I believe I saw somewhere that it might help.

liqdfire
Posts: 5
Joined: Tue Mar 26, 2013 8:25 pm

Re: First Layer Blobs

Sun Apr 28, 2013 8:37 pm

slipshine wrote:Check to see if g02\g03 is turned on in your g-code config.

If it is disable it. I believe I saw somewhere that it might help.

I checked that out, I am using the MakerGear M2 profile, it has that option selected.

slipshine
Posts: 86
Joined: Sat Mar 16, 2013 10:27 pm

Re: First Layer Blobs

Sun Apr 28, 2013 8:47 pm

I believe there is a bug with it.
Give it a try with it off.

Simplify3D
Site Admin
Posts: 304
Joined: Sun Feb 10, 2013 8:28 pm

Re: First Layer Blobs

Mon Apr 29, 2013 4:18 pm

slipshine is correct. If you are using Marlin firmware, you want the G2/G3 replacement option turned off. That will be the default for v1.1.2 when it comes out.

The G2/G3 commands that Creator produces are actually 100% correct, but the Marlin firmware still doesn't handle them appropriately. I'm guessing there are a lot of very slow trig calculations being performed on the microprocessor that cause the firmware to pause while it computes. This is what is responsible for the blobs and pauses that many users notice. In short, Creator is a little ways ahead of the currently available firmwares, most likely because it's one of the first programs that is able to accurately detect and account for these arc segments!

liqdfire
Posts: 5
Joined: Tue Mar 26, 2013 8:25 pm

Re: First Layer Blobs

Mon Apr 29, 2013 6:26 pm

Ok, I will give it another shot later tonight, and report back.

Return to “General Discussion and Tips”