DragonReborn
Posts: 1
Joined: Sun Dec 09, 2018 6:27 pm

Strange shell surrounding model when dual extrusion supports enabled

Sun Dec 09, 2018 7:13 pm

HI, I have a Flashforge Creator Pro, and am looking to set up a profile to make use of it's dual extruders with ABS + HIPS support material. Unfortunately, I'm getting a strange issue when I select "Both Extruders". When I prepare to print, the result has a shell generated surrounding the model. I don't even have to set supports to print with the second extruder - just selecting the use both option causes this to appear, with no other settings tampered with.

I've attached screenshots of before and after I selected to use both extruders.

Right Extruder:
Right Extruder Only.PNG
Both Extruders:
Both Extruders.PNG
Here is a mega link for the factory files in both cases:

Right Extruder: https://mega.nz/#!U5kDTIbB!FMlrLYZEVHF3 ... kZLgIyrGiA

Both Extruders: https://mega.nz/#!F4sliSya!-dDevnyJkoVu ... ChEDNH2h78

As far as I know, I changed no other settings aside from the one between taking the two screenshots. I'm probably missing some checkbox somewhere but for the life of me I can't seem to find anything.

Thanks for the help!

S3D-Jake
Posts: 341
Joined: Wed Jun 20, 2018 11:45 am

Re: Strange shell surrounding model when dual extrusion supports enabled

Tue Jan 08, 2019 2:14 pm

This shell is called an ooze shield and is enabled by default when switching to dual extrusion auto configures. https://www.youtube.com/watch?v=qPufaJhyqME
"A bird does not sing because it has an answer. It sings because it has a song."

Return to “General Discussion and Tips”