Math51
Posts: 3
Joined: Sun Mar 03, 2019 11:06 am

First layer height depending on Print Quality setting

Wed Apr 22, 2020 10:36 am

Hello,

Currently, for my printer profile in Simplify3D, I have 3 "Auto-Configure for Print Quality" sub-profile (that we can choose at the right of the material:
- Fast (with layer height of 0.3mm)
- Medium (with layer height of 0.2mm)
- High (with layer height of 0.3mm)

The parameter which varied with the "Print Qualatity" are :
- Layer height
- Top solid layers
- Bottom solid layers
- Skirt layer
- Infill percentage
- Support infil percentage

I would like to make the First layer height a parameter that can varied with the print quality. By exemple, for the medium quality, a layer height of 100% and for the high quality 200% (for the same man profile) : is there a way to do that ?
Currently, if I change the layer height on high quality, the parameter is also passed in medium and fast quality.

Thanks

Math

User avatar
ParzivalR
Posts: 9
Joined: Mon Apr 20, 2020 3:44 pm

Re: First layer height depending on Print Quality setting

Tue Apr 28, 2020 10:42 am

Hello!

"Auto-Configure for print quality" adjustments, as you have seen, do not affect the parameter "First layer Height". It is unique by profile.
From my personal experience, I usually assign "First layer Height" for each material, also adding different Z-axis Global Offsets in order to achieve good first layers printed directly on the glass (Trying to avoid the elephant foot, the overextrusion, the classic "Toc Toc", etc.)
For me, the best way to take advantage of the Simplify3D settings is to create a profile for each important material and configuration, such as "PLA - Prusa MK3 - Kapton Tape"

Regards!

parallyze
Posts: 169
Joined: Fri Jun 05, 2015 4:18 am

Re: First layer height depending on Print Quality setting

Sun Aug 30, 2020 6:57 pm

Hi,
Math51 wrote:
Wed Apr 22, 2020 10:36 am
I would like to make the First layer height a parameter that can varied with the print quality. By exemple, for the medium quality, a layer height of 100% and for the high quality 200% (for the same man profile) : is there a way to do that ?
Don't know if it's possible using the User Interface - but you can export your profile and add options to
the autoConfigure-sections as you'd like. I happen to use exactly what you're describing on one of my printers:
1st_layer_height.JPG
Because of the bed in that machine I rarely print the first layer at heights below 0.2mm. So when selecting
"Medium" I get 0.2mm layer height, 1st layer at 100%, when selecting "High" I get 0.125mm layers @ 160%
height (0.2mm).

S3D-Rick
Posts: 5
Joined: Thu Jul 30, 2020 11:09 am

Re: First layer height depending on Print Quality setting

Tue Sep 01, 2020 2:16 pm

Yep, and you can read in more detail about this process in this post: viewtopic.php?f=8&t=5977&p=25950#p25947

Return to “General Discussion and Tips”