Bjofag
Posts: 1
Joined: Thu May 27, 2021 6:53 am

Changing extrusion multiplier during print

Thu May 27, 2021 7:05 am

To improve bottom finnish, I increases the extrusion multiplier with 50%, but I want to set normal filament flow from 2nd layer. Is this possible i n S3D?

User avatar
dkightley
Posts: 2369
Joined: Tue Mar 10, 2015 4:09 pm

Re: Changing extrusion multiplier during print

Thu May 27, 2021 1:44 pm

It can be done.....but is complicated and messy to set up.

An alternative way of tuning the first layer WITHOUT messing with the extrusion multiplier is detailed in this thread:
viewtopic.php?f=8&t=15921&p=58925&hilit=global+z#p58925
Doug Kightley
Volunteer at the National Tramway Museum http://www.tramway.co.uk
Railway modeller and webmaster at http://www.talkingtgauge.net

gwhite
Posts: 214
Joined: Wed Jul 19, 2017 9:37 am

Re: Changing extrusion multiplier during print

Thu May 27, 2021 8:30 pm

Bjofag wrote:
Thu May 27, 2021 7:05 am
To improve bottom finnish, I increases the extrusion multiplier with 50%, but I want to set normal filament flow from 2nd layer. Is this possible i n S3D?
Under the "Advanced" tab, you can set a height range for a given profile. Set up one profile for the first layer, and then a second for everything above that. The only annoyance is that you have to tell it heights in mm, rather than layer count...

(They should have an option for the height units, but there's no point in putting in a feature request at this point)

Return to “General Discussion and Tips”