BramV
Posts: 10
Joined: Sun Jul 10, 2016 3:07 am

Slowness on start

Tue Jul 19, 2016 3:54 pm

Hi there,

I have a delta printer and when it starts printing it starts with a homing, which is good, and then it goes down to the platform REALLY SLOWLY... like 6 times slower than would be reasonable. How can I increase the speed of the printhead moving down when it first starts?

thanks!

Bram

CompoundCarl
Posts: 2005
Joined: Wed Aug 05, 2015 7:23 am

Re: Slowness on start

Wed Jul 20, 2016 5:27 am

The homing speeds are controlled entirely by the firmware, so I would start by checking there to make sure your firmware is correct

BramV
Posts: 10
Joined: Sun Jul 10, 2016 3:07 am

Re: Slowness on start

Wed Jul 20, 2016 5:47 am

This slow going down is not a homing move. The homing move goes fine.
But with a delta printer, the home position is something like (0,0,200). So my guess is, simplify 3d first does a home, and then moves to (0,0,0), but as far as I know this is not controlled by the firmware. If I print with slicer and pronterface I do not get this slow move.
So it is something in S3D, but I can't find where to change the speed of that move (AFTER the home move).

andrewk72
Posts: 161
Joined: Fri Apr 29, 2016 5:43 am

Re: Slowness on start

Wed Jul 20, 2016 10:09 am

Check your Z-axis movement speed on the Other tab. That determines what speed the Z-axis is asked to move at from the software. If you set that really low, it will move slowly.

Return to “General Discussion and Tips”