tnorton
Posts: 2
Joined: Mon Aug 13, 2018 3:05 pm

Dual extruder print offset issue

Thu Feb 07, 2019 3:56 pm

I am just getting into dual head prints. I have setup my print using the dual extrusion wizard, and everything looks great on the screen. When the print starts though, the two models are no longer merged. I have checked the toolhead offset setting in the G-Code tab, and that looks to be correct. I even changed it back to zero and it had no effect... My printer is a creatbot F430 with Bondtech extruders E3D V6 hotends.

How do I change the offset of the second print head. Thanks for any and all help.
Attachments
Slice preview.PNG
G-Code settings.PNG

S3D-Jake
Posts: 782
Joined: Wed Jun 20, 2018 12:45 pm

Re: Dual extruder print offset issue

Mon Feb 11, 2019 2:54 pm

Have you tried the tips here: https://www.simplify3d.com/support/faq/#faq-4709 ? We don't have this exact printer in our office so I can't tell you exactly the values you'll need.
"A bird does not sing because it has an answer. It sings because it has a song."

Aha
Posts: 64
Joined: Sun Jul 28, 2013 10:58 am

Re: Dual extruder print offset issue

Sun Mar 10, 2019 8:38 pm

In addition to this, you may need to set both to have offsets - mine requires an offset of -6.5 on the left and 6.5 on the right instead of just a straight 13. There are also ways to set it in the starting gcode instead of needing to always update the machine definition (though it's about the same thing).

indsutprint
Posts: 2
Joined: Thu Sep 13, 2018 9:11 am

Re: Dual extruder print offset issue

Tue Sep 03, 2019 7:28 am

tnorton wrote:
Thu Feb 07, 2019 3:56 pm
I am just getting into dual head prints. I have setup my print using the dual extrusion wizard, and everything looks great on the screen. When the print starts though, the two models are no longer merged. I have checked the toolhead offset setting in the G-Code tab, and that looks to be correct. I even changed it back to zero and it had no effect... My printer is a creatbot F430 with Bondtech extruders E3D V6 hotends.

How do I change the offset of the second print head. Thanks for any and all help.
tnorton did you manage to print reliable on your F430 with dual extruders? Please share your experience

archester
Posts: 9
Joined: Mon Apr 20, 2020 8:44 am

Re: Dual extruder print offset issue

Fri May 08, 2020 3:39 am

tnorton wrote:
Thu Feb 07, 2019 3:56 pm
My printer is a creatbot F430 with Bondtech extruders E3D V6 hotends.

I just got into a discussion on another forum. A guy seems to have problem with its F430. In particular, his prints are failing because the parts don't stick to the raft.

tnorton have you ever experienced this kind of problem? Or do you have any ideas on how to solve the issue?

Anglerfish
Posts: 1
Joined: Tue Jun 02, 2020 4:03 pm

Re: Dual extruder print offset issue

Tue Jun 02, 2020 4:06 pm

hi did you figure out the issue with the dual extrusion for F430. I have the problem with my printer

Return to “Troubleshooting and Bug Reports”