kifs3d
Posts: 1
Joined: Sun Feb 10, 2019 10:17 pm

Replicator 2 starting position

Sun Feb 10, 2019 10:22 pm

Totally new to this whole 3D printing thing. A friend gave me a replicator 2 to play with, and I'd gotten frustrated with MakerBot Print. Thought I'd try out something a bit more developed.

This is a starting question for the community, and forgive my lack of knowledge.

When my print starts it exudes a blob in the far left forward corner before initiating the actual print. That seems like it's can't be the right start and it definitely doesn't lead to a good initial layer.

With MakerBot print it would lay down a line across the front of the bed from right to left. I'm wondering if somehow I'm not setting up something and it should be moving when starting out.

Suggestions?

S3D-Jake
Posts: 552
Joined: Wed Jun 20, 2018 12:45 pm

Re: Replicator 2 starting position

Mon Feb 11, 2019 8:54 am

The default starting script for this printer in Simplify3D does perform a stationary purge. If you wish to turn this purge into a line you are free to edit the starting script inside the Scripts tab. This page helps with writing and editing G-Code commands: https://www.simplify3d.com/support/arti ... -tutorial/
"A bird does not sing because it has an answer. It sings because it has a song."

User avatar
dkightley
Posts: 2016
Joined: Tue Mar 10, 2015 4:09 pm

Re: Replicator 2 starting position

Mon Feb 11, 2019 2:09 pm

Here's my Replicator 2 starting script. It extrudes just off the bed, and then wipes the nozzle onto the bed, disposing of any surplus extrusion.

Code: Select all

; **** Replicator 2 start.gcode ****
M73 P0 ; enable build progress
G162 X Y F3000 ; home XY maximum
G161 Z F1200 ; home Z minimum
G92 Z-5 ; set Z to -5
G1 Z0 ; move Z to 0
G161 Z F100 ; home Z slowly
M132 X Y Z A B ; recall home offsets
G1 X-145 Y-75 Z30 F9000 ; move to wait position off table
G130 X20 Y20 Z20 A20 B20 ; lower stepper Vrefs while heating
M126 S[fan_speed_pwm]
M104 S[extruder0_temperature] T0
M133 T0 ; stabilize extruder temperature
G130 X127 Y127 Z40 A127 B127 ; default stepper Vrefs
G92 A0 ; zero extruder
G1 Z0.4 ; position nozzle
G1 E25 F300 ; purge nozzle
G1 X-140 Y-70 Z0.15 F1200 ; slow wipe
G1 X-135 Y-65 Z0.5 F1200 ; lift
G92 A0 ; zero extruder
M73 P1 ;@body (notify GPX body has started)
; **** end of start.gcode ****
Doug Kightley
Volunteer at the National Tramway Museum http://www.tramway.co.uk
Railway modeller and webmaster at http://www.talkingtgauge.net

Return to “Troubleshooting and Bug Reports”