tompajo
Posts: 2
Joined: Sun Apr 16, 2017 1:54 pm

.stl model missing parts when prepare to print

Sat Aug 17, 2019 4:17 am

I have an .stl file that I've been printing on my old printer with no problems. Now I did a reset of my simplify3d when I bought a new printer and the same file looks strange when I try to prepare it for print. I'm obviously missing something simple but I can't figure out what it is.
Simplify error.jpg

S3D-Alex
Posts: 241
Joined: Thu Aug 30, 2018 1:23 pm

Re: .stl model missing parts when prepare to print

Mon Aug 19, 2019 9:06 am

Could you please post a Factory File for this? You can get this by going to File > Save Factory File As...

TheBum
Posts: 102
Joined: Fri May 18, 2018 11:13 pm

Re: .stl model missing parts when prepare to print

Mon Aug 19, 2019 12:30 pm

You can try selecting Separate Connected Surfaces in the Mesh menu.

User avatar
dkightley
Posts: 2040
Joined: Tue Mar 10, 2015 4:09 pm

Re: .stl model missing parts when prepare to print

Mon Aug 19, 2019 3:35 pm

...its either that (because there's more than one mesh in the shape file) or the stl is hollow with a very thin wall....in which case the Merge all shapes int a single solid model is the option to use.

PS Always best to explain why you're suggesting something....otherwise knowledge won't be spread!
Doug Kightley
Volunteer at the National Tramway Museum http://www.tramway.co.uk
Railway modeller and webmaster at http://www.talkingtgauge.net

tompajo
Posts: 2
Joined: Sun Apr 16, 2017 1:54 pm

Re: .stl model missing parts when prepare to print

Tue Aug 20, 2019 3:48 am

I first tried to "Separate Connected Surfaces" which created an inverted copy of the model. This might work if i try to print the model but I feel a bit worried because it's two models involved...?

Then I tried "Identify non-manifold edges" which seems to do the trick. There seems to be one single solid model.

Where can I find the option "Merge all shapes int a single solid model"?

Thanx for all your suggestions and explaining!

User avatar
dkightley
Posts: 2040
Joined: Tue Mar 10, 2015 4:09 pm

Re: .stl model missing parts when prepare to print

Tue Aug 20, 2019 12:47 pm

Advanced tab.....bottom right.
Doug Kightley
Volunteer at the National Tramway Museum http://www.tramway.co.uk
Railway modeller and webmaster at http://www.talkingtgauge.net

Return to “Troubleshooting and Bug Reports”