TeasleyPrint
Posts: 1
Joined: Wed Oct 23, 2019 8:50 pm

Not applying bridging

Wed Oct 23, 2019 8:54 pm

Just started to play around with the bridging setting but cant get them to apply bridging setting to anything.

Da Vinci 1.0 Modified
Attachments
XYZprinting Da Vinci 1.0 Pro.fff
(12.57 KiB) Downloaded 7 times

S3D-Jake
Posts: 646
Joined: Wed Jun 20, 2018 12:45 pm

Re: Not applying bridging

Sat Oct 26, 2019 11:36 pm

Bridging will only be triggered over solid fill areas above gaps that meet the minimum area requirements. Please attach your factory file so more of a complete answer can be given.
"A bird does not sing because it has an answer. It sings because it has a song."

ceondraka
Posts: 16
Joined: Tue Jul 09, 2019 12:58 pm

Re: Not applying bridging

Mon Nov 04, 2019 12:51 pm

I'm seeing this also on certain features where it's not calculating bridging.

I have a 18mm wide gap in a wall that is 4mm wide and the slot is 2mm tall (I'm thinking this is the issue with such a small valley under the bridge). I removed the suggested supports as the bridge area is 2mm above the surface so laying support material in there is a waste This is a slot in the wall for a ribbon cable to come out. (Raspberry Pi Case)

I have changed everything in the settings and this example will not bridge (no yellow coloring). Funny thing is...... it does print ok... not perfect and has a little sagging (I cut that strand out because the first cross has infill between the 2 inner/outer wall lines).

I also discovered another bug during this that I will post separately (Dense Supports will not print with Support Print every-2 layers is on and the first Dense support is between that layer number).

User avatar
dkightley
Posts: 2087
Joined: Tue Mar 10, 2015 4:09 pm

Re: Not applying bridging

Mon Nov 04, 2019 1:22 pm

The same request as above...….please attach a factory file.

Its impossible to give advice when you know almost nothing about the model and the settings you are trying!!
Doug Kightley
Volunteer at the National Tramway Museum http://www.tramway.co.uk
Railway modeller and webmaster at http://www.talkingtgauge.net

ceondraka
Posts: 16
Joined: Tue Jul 09, 2019 12:58 pm

Re: Not applying bridging

Mon Nov 04, 2019 3:20 pm

Will do when I get home. Don't have access to the files on the road.

ceondraka
Posts: 16
Joined: Tue Jul 09, 2019 12:58 pm

Re: Not applying bridging

Mon Nov 04, 2019 6:33 pm

Ok.... Got it to work had to drop the unsupported area threashold way down to 35 and now it's calculating and inserting bridging. Will try print tonight to see if it changes the result.

User avatar
dkightley
Posts: 2087
Joined: Tue Mar 10, 2015 4:09 pm

Re: Not applying bridging

Tue Nov 05, 2019 5:09 am

Glad you're sorted.....
Doug Kightley
Volunteer at the National Tramway Museum http://www.tramway.co.uk
Railway modeller and webmaster at http://www.talkingtgauge.net

Return to “Troubleshooting and Bug Reports”