tprothma
Posts: 3
Joined: Tue Jun 25, 2019 8:37 pm

PLA Profile for Makerbot Replicator 2x

Fri Apr 03, 2020 11:39 pm

Hi all,
I have the latest firmware and after bringing the bed temp down to 50C and reducing the print speed to 30mm/sec, the prints look bad in some areas using the Makerbot Desktop slicer. I was able to slow it up enough to make it look sort of decent, but I'm printing PPE for a local hospital and it's bad in a critical area that would make it less acceptable even in a crisis situation such as covid 19.

Please help. I'm spread too thin to try and develop them myself.

Thanks :!:
Tim

S3D-Alex
Posts: 375
Joined: Thu Aug 30, 2018 1:23 pm

Re: PLA Profile for Makerbot Replicator 2x

Tue Apr 07, 2020 2:06 pm

Simplify3D has a great default profile for this machine. You can download it by going to Help > Configuration Assistant and then select the Makerbot Replicator 2X from the drop-down menu.

skipmcnoob
Posts: 2
Joined: Mon Apr 13, 2020 8:37 pm

Re: PLA Profile for Makerbot Replicator 2x

Wed May 13, 2020 4:54 pm

S3D-Alex wrote:
Tue Apr 07, 2020 2:06 pm
Simplify3D has a great default profile for this machine. You can download it by going to Help > Configuration Assistant and then select the Makerbot Replicator 2X from the drop-down menu.
I to am struggling with this. The above solution produced no results for me. There is no Replicator 2X profile in the drop down menu you mentioned. My issue is the startup code. The machine does a very strange dance of heating the bed to desired temp, then will not hold bed temp while trying to heat the extruder. It heats the extruder to the desired temp and then idles like it forgot what its doing. My understanding of G-code is so so but I have no idea how the firmware config should be setup.

Here is a photo of my firmware settings, as well as my bit of startup code. Help with this would be greatly appreciated!
Simplify 3D Firmware Settings.PNG
M136 (enable build)
M73 P0 (set/build percentage)
G162 X Y F2000 (home XY axes maximum)
G161 Z F900 (home Z axis minimum)
G92 X0 Y0 Z-5 A0 B0 (set Z to -5)
G1 Z0.0 F900 (move Z to '0')
G161 Z F100 (home Z axis minimum)
M132 X Y Z A B (Recall stored home offsets for XYZAB axis)
G92 X152 Y72 Z0 A0 B0 (set position)
G1 X-112 Y-73 Z150 F3300.0 (move to waiting position)
G130 X20 Y20 A20 B20 (Lower stepper Vrefs while heating)
M104 S225 T0 (set extruder temp)
M140 S110 T3 (set bed temp)
M133 T0 (stablize ext temp)
M134 T3 (stablize bed temp)
G130 X127 Y127 A127 B127 (Set Stepper motor Vref to defaults)
G1 X105.400 Y-74.000 Z0.270 F9000.000 (Extruder Prime Dry Move)
G1 X-112 Y-73 Z0.270 F1800.000 E25.000 (Extruder Prime Start)
G92 A0 B0 (Reset after prime)

S3D-Alex
Posts: 375
Joined: Thu Aug 30, 2018 1:23 pm

Re: PLA Profile for Makerbot Replicator 2x

Mon May 18, 2020 1:34 pm

Which version of the software are you using? I just checked again to be sure and there is a Makerbot Replicator 2x option available from the Configuration Assistant. Please use this and let me know if the issues continue.

skipmcnoob
Posts: 2
Joined: Mon Apr 13, 2020 8:37 pm

Re: PLA Profile for Makerbot Replicator 2x

Thu May 21, 2020 7:23 pm

Well it appears I am an idiot. :lol:
I needed to look under "M" for "Makerbot Replicator 2X" not "R" for "Replicator 2x".
Everything works now.
Thanks

Return to “Troubleshooting and Bug Reports”