MA70Snowman
Posts: 4
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:11 pm

dual extruder not respecting offset

Mon May 18, 2020 1:32 pm

Okay guys, this is a new one and i've scoured google as well as I feel I can, hit a couple of different places and not turning anything up.



I've had S3d for a couple of years and fairly happy with how well it performs. Just recently I've gone through the efforts of repairing my second extruder and started trying to calibrate dual extrusion prints. I've been using this: https://www.thingiverse.com/thing:533814 to calibrate. My first print went much better than i expected. just a little tweaking with flow and retraction. however.. since that first print I've had issues where Tool 0 prints the first layer fine.. then it goes to tool 1 for first layer and shifts it left and up almost 30 mm (eyeballing.. not exactly) then it prints two layers.. then it switches to tool 0, prints another layer that is also shifted right from the previous shift about another10-15 MM..
IMG_2266.jpg
Now in troubleshooting. I took the exact same processes. and printed one at a time.. and both printed exactly center where they were supposed to.. It is only when I attempt to print both processes does this happen.

Thoughts?

Printer: Powerspec 3d Pro 2
Firmware: Sailfish FF Creator X V7.7 R01591
S3D Software: V 4.1.2

Telson
Posts: 7
Joined: Wed May 13, 2020 5:42 pm

Re: dual extruder not respecting offset

Mon May 18, 2020 4:36 pm

Have you set offsets for both hot ends?
You only need to set the offset for one tool.
T0 should be considered the base to reference from, T1 should have an offset from T0, if you have T0 with an offset as well this can cause this issue.

Check in Preferances>Machine Toolhead offsets.

MA70Snowman
Posts: 4
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:11 pm

Re: dual extruder not respecting offset

Tue May 26, 2020 12:16 pm

Telson wrote:
Mon May 18, 2020 4:36 pm
Have you set offsets for both hot ends?
You only need to set the offset for one tool.
T0 should be considered the base to reference from, T1 should have an offset from T0, if you have T0 with an offset as well this can cause this issue.

Check in Preferances>Machine Toolhead offsets.
Yeah I did check that. my tool 0 has offset set at 0/0, and tool 1 is 34/0.

S3D-Alex
Posts: 375
Joined: Thu Aug 30, 2018 1:23 pm

Re: dual extruder not respecting offset

Wed May 27, 2020 10:33 am

Could you please post a Factory File? Also, the toolhead offsets you reference will not be applied unless the Apply Toolhead Offsets box is checked in the G-Code tab.

Return to “Troubleshooting and Bug Reports”