clement-joly
Posts: 3
Joined: Wed Feb 17, 2021 1:14 am

Pieces of part missing after slicing

Wed Feb 17, 2021 1:30 am

Hi, I'm trying to print a part with a fairly complex geometry (cogs, etc) and after slicing, the center of the spring is missing (red arrow on the screenshot). Any idea what could be causing that?
gcode.JPG
stl.JPG
Also if somebody has a "best practice" list of things to check for model integrity, I'm interested (so I don't have to waste people's time on the forum ;) )
Factory file:
profile.fff
(11.79 KiB) Downloaded 4 times
STL: https://drive.google.com/file/d/1HKHFVN ... sp=sharing

Thanks!

Clément

User avatar
dkightley
Posts: 2315
Joined: Tue Mar 10, 2015 4:09 pm

Re: Pieces of part missing after slicing

Wed Feb 17, 2021 2:28 pm

Its got something to do with the wall thickness. Slicing at .02 extrusion width gives a little more...and you can get single wall thin extrusion to show......but the issue is definitely with the model.

3D Builder on Win10 doesn't help.


btw a factory file has a suffix of .factory, and is created from the File dropdown menu....Save Factory file. a .fff file is only the settings....and is difficult to use for diagnosis of an issue. The factory file holds everything needed to investigate a slicing issue. You don't need to supply the stl file separately.
Doug Kightley
Volunteer at the National Tramway Museum http://www.tramway.co.uk
Railway modeller and webmaster at http://www.talkingtgauge.net

clement-joly
Posts: 3
Joined: Wed Feb 17, 2021 1:14 am

Re: Pieces of part missing after slicing

Fri Feb 19, 2021 3:47 pm

Thanks for the answer @dkightley!
Here is the factory file.
Test_piece.factory
(1.8 MiB) Downloaded 4 times
By ".02 extrusion width" you mean 1.02 extrusion multiplier? (my extrusion width is currently set to auto eg 0.48mm = 1.2*my nozzle diameter)

User avatar
dkightley
Posts: 2315
Joined: Tue Mar 10, 2015 4:09 pm

Re: Pieces of part missing after slicing

Tue Feb 23, 2021 3:27 am

I've just stumbled on a magic fix for you......

Mesh dropdown menu.....click on Separate Connected Surfaces.


And I think that's it!! You should now get a good slice.....
Doug Kightley
Volunteer at the National Tramway Museum http://www.tramway.co.uk
Railway modeller and webmaster at http://www.talkingtgauge.net

clement-joly
Posts: 3
Joined: Wed Feb 17, 2021 1:14 am

Re: Pieces of part missing after slicing

Tue Feb 23, 2021 7:00 pm

It worked! Thanks Doug!

(I would have posted some pics of the printed part but my attachments don't seem to want to save)

Return to “Troubleshooting and Bug Reports”