simonm
Posts: 11
Joined: Mon Nov 23, 2015 4:33 am

prints slightly to small

Mon Nov 30, 2015 10:09 am

Hi all.
i have a CTC rep clone. dual extruder.
i'm noticing my prints are slighty under scale
while i was reading up before buying i had come across someone else with this issue and i recall they had about a 5% undersize issue,
i can't find anything about it now i have the same problem

JoeJ
Posts: 1436
Joined: Sun Feb 16, 2014 10:52 am

Re: prints slightly to small

Tue Dec 01, 2015 5:22 am

Are you using the stock CTC profile from S3D? Post your factory file so that we can take a look.

simonm
Posts: 11
Joined: Mon Nov 23, 2015 4:33 am

Re: prints slightly to small

Tue Dec 01, 2015 12:24 pm

setExtruderTempGcode,M104 S$ T#
stabilizeExtruderTempGcode,M133 T#
setBedTempGcode,M140 S$ T0
stabilizeBedTempGcode,M134 T0
reportTempGcode,M105
fanPowerGcode,M126 S$
fanOffGcode,M127
movementOverrideGcode,M220 S$
extrusionOverrideGcode,M221 S$
laserOnGcode,M600 S255
laserOffGcode,M601
syncLaserGcode,M400
initializeSD,M21
listSDfiles,M20
selectSDfile,M23 $
startSDprint,M24
pauseSDprint,M25
reportSDstatus,M27
homeAxisGcode,G28
toolchangeGcode,M135 T$
emergencyStopGcode,M112
enableMotorsGcode,M17
disableMotorsGcode,M18
waitForStartupCommand,1
startupCommand,start
serialAcknowledge,ok
commentChar,;
dwellGcode,G4 P$
macro1name,Macro 1
macro1,
macro2name,Macro 2
macro2,
macro3name,Macro 3
macro3,
allowCommandBuffering,1
serialCacheSize,63
flowControlMethod,0
useCommunicationTimeout,1
timeoutMilliseconds,30000
GPXconfig,r1d
XstepsPerMM,94.139704
YstepsPerMM,94.139704
ZstepsPerMM,400.000000
AstepsPerMM,96.2752018703
BstepsPerMM,96.2752018703
AaxisHasHBP,1
BaxisHasHBP,0

and
; **** Replicator 1 dual start.gcode ****
M73 P0 ; Enable build progress
G162 X Y F3000 ; Home XY maximum
G161 Z F1200 ; Home Z minimum
G92 Z-5 ; Set Z to -5
G1 Z0 ; Move Z to 0
G161 Z F100 ; Home Z slowly
M132 X Y Z A B ; Recall home offsets
M135 T0 ; Load right extruder offsets
G1 X-120 Y-70 Z30 F9000 ; Move to wait position off table
G130 X20 Y20 Z20 A20 B20 ; Lower stepper Vrefs while heating
M126 S[fan_speed_pwm] ; Set fan speed
M140 S[bed0_temperature] T0 ; Heat buildplate
M134 T0 ; Stabilize bed temperature
M104 S[extruder0_temperature] T0 ; Heat right extruder
M133 T0 ; Stabilize right extruder temperature
G130 X127 Y127 Z40 A127 B127 ; Default stepper Vrefs
G92 A0 B0 ; Zero extruders
G1 X100 Y-73 F9000 ; Move to front right corner of bed
G1 Z0.3 F6000 ; Move down to purge
G1 X-90 Y-73 E24 F2000 ; Extrude a line of filament across the front edge of the bed
G1 X-100 Y-73 F180 ; Wait for ooze
G1 X-110 Y-73 F5000 ; Fast wipe
G1 Z0.5 F100 ; Lift
M73 P1 ;@body (notify GPX body has started)
; **** end of start.gcode ****
Last edited by simonm on Tue Dec 01, 2015 12:28 pm, edited 1 time in total.

JoeJ
Posts: 1436
Joined: Sun Feb 16, 2014 10:52 am

Re: prints slightly to small

Tue Dec 01, 2015 12:27 pm

That doesn't answer any of the questions....

1) Are you using stock CTC profile that is already included in the software?
2) Attach your factory file to this thread. You can export it from the software by going to File > Save Factory File.

simonm
Posts: 11
Joined: Mon Nov 23, 2015 4:33 am

Re: prints slightly to small

Tue Dec 01, 2015 12:33 pm

JoeJ wrote:That doesn't answer any of the questions....

1) Are you using stock CTC profile that is already included in the software?
2) Attach your factory file to this thread. You can export it from the software by going to File > Save Factory File.
HI yes.. i chose stock CTC in machine config setup .. i also tried the flashforge dual to see if that made a difference and although it still worked it had the same problem

http://www.dadsremovals.co.uk/project.factory

worth mentioning i've tried sailfish 7.7 got reprap dual and also the flashforge version .. both same issue. and also sailfish 7.8beta

JoeJ
Posts: 1436
Joined: Sun Feb 16, 2014 10:52 am

Re: prints slightly to small

Wed Dec 02, 2015 5:33 am

Well if you've been installing your own firmware, there plenty of places you can go wrong with that. You need to make sure that all of the firmware configuration values are correct and that you follow the Sailfish installation guide perfectly. I've seen plenty of people make mistakes there that make their machine not function properly.

What steps/mm does your printer use? Is it the same as what you see when you go to Tools > Firmware Configuration, and click the X3G tab?

Also, it might help if you post a picture of your print. It's possible you are just under-extruding.

JoshuaYates
Posts: 17
Joined: Wed Jul 08, 2015 9:17 am

Re: prints slightly to small

Sun Dec 06, 2015 12:08 pm

Hello,

I have had plenty of issues using sailfish with Simplify3D on a CTC printer and although it work fine with Makerware, it did not get along with Simplify3D at all. I had a huge issue with trying to do a dual print on both software's so I put the printer back to makerbot firmware 7.5 and all works fine. Have you tried it back on this firmware?

Return to “Troubleshooting and Bug Reports”