FalloutBe
Posts: 31
Joined: Sat Jan 16, 2016 5:21 am

Can post processing code do this?

Fri Sep 16, 2016 12:45 pm

Hi!

When exporting a gcode file, the temperature settings at the beginning look like this:

Code: Select all

M140 S50     ; heat bed
M190 S50     ; wait for bed to reach temp
M104 S230 T0 ; heat head
M109 S230 T0 ; wait for head to reach temp
Which makes the bed heat up, and only after it reached the target temperature, the nozzle starts heating.

I tested if changing the order can make them both heat at the same time, and it works indeed:

Code: Select all

M140 S50     ; heat bed
M104 S230 T0 ; heat head
M190 S50     ; wait for bed to reach temp
M109 S230 T0 ; wait for head to reach temp
Now the question is, can I do this 'move line one up' with the post processing commands in s3d?

Thanks in advance

BaudR8
Posts: 183
Joined: Fri Aug 29, 2014 9:59 am

Re: Can post processing code do this?

Fri Sep 16, 2016 4:03 pm

Change the order in the start up script if you want this. the bed takes a lot longer to heat up than the head due to the large surface area. Generally people want to wait fro the bed to heat up before starting the head since the head heats up fairly quickly, and leaving a nozzle at temp for a long time could cause oozing, clogging, etc etc

FalloutBe
Posts: 31
Joined: Sat Jan 16, 2016 5:21 am

Re: Can post processing code do this?

Fri Sep 16, 2016 6:30 pm

Well actually I can't find it in the startup script?

CompoundCarl
Posts: 2005
Joined: Wed Aug 05, 2015 7:23 am

Re: Can post processing code do this?

Sat Sep 17, 2016 6:42 am

You can put it in yourself. Just add something like the following

M140 S[bed0_temperature]
M104 S[extruder0_temperature] T0
M190 S[bed0_temperature]
M109 S[extruder0_temperature] T0

This has been covered dozens of times before on the forum, so if you need more explanation about why it works like this (hint: power supply issues) and more info about how to control the sequence, I'd suggest searching

FalloutBe
Posts: 31
Joined: Sat Jan 16, 2016 5:21 am

Re: Can post processing code do this?

Sun Sep 18, 2016 9:05 am

Oh yes, forgot I could add it like that.
I'll read up on the other topics, thanks.

Return to “Troubleshooting and Bug Reports”