theDiver
Posts: 16
Joined: Wed Dec 09, 2015 5:06 am

Extruding just about nothing

Mon Jan 02, 2017 7:53 am

Need some help.
Having the strangest extruding issues :-(
I might by mistake changed something in configuration of the printer or in s3d?
What happens is nothing is extruded while printing.
I can manually force filament through.
I can control the extruder from the control panel.
And if i 'print' ' G1 E100 F50' 100mm filament is extruded.
But when printing a gcode made by S3D nothing is extruded, or only extremly little.
Could you please post your working settings from the printers 'configuration/extruder' settings?
Or any other data might have screwed up.
Please HELP :)

When i slice with S3D my 'e' (extrude) value goes up VERY slow, as seen here:
When i look at the GCODE, the first few print steps are:

Code: Select all

G1 X79.581 Y78.210 E0.0242 F1500
G1 X79.624 Y78.180 E0.0259
G1 X81.044 Y77.355 E0.0790
G1 X81.092 Y77.332 E0.0807
G1 X81.808 Y77.071 E0.1053
G1 X81.859 Y77.058 E0.1070
G1 X83.266 Y76.812 E0.1531
G1 X83.292 Y76.808 E0.1540
Compared to being sliced with Sli3er:

Code: Select all

G1 X78.320 Y76.313 E2.32413 F1800.000
G1 X78.791 Y76.011 E2.43620
G1 X79.532 Y75.578 E2.60798
G1 X80.885 Y74.973 E2.90457
G1 X81.509 Y74.800 E3.03432
G1 X82.812 Y74.565 E3.29919
G1 X94.954 Y72.669 E5.75903
G1 X97.426 Y72.403 E6.25668
G1 X97.941 Y72.369 E6.36012
It's the same stl file.

here is my fff profile:

Code: Select all

<?xml version="1.0"?>
<profile name="test" version="2017-01-01 16:15:45" app="S3D-Software ">
<baseProfile>Wanhao Duplicator i3 (modified)</baseProfile>
<printMaterial>PLA</printMaterial>
<printQuality>Medium</printQuality>
<printExtruders></printExtruders>
<extruder name="Primary Extruder">
<toolheadNumber>0</toolheadNumber>
<diameter>0.4</diameter>
<autoWidth>0</autoWidth>
<width>0.4</width>
<extrusionMultiplier>0.9</extrusionMultiplier>
<useRetract>1</useRetract>
<retractionDistance>0.5</retractionDistance>
<extraRestartDistance>0</extraRestartDistance>
<retractionZLift>0</retractionZLift>
<retractionSpeed>1800</retractionSpeed>
<useCoasting>0</useCoasting>
<coastingDistance>0.2</coastingDistance>
<useWipe>0</useWipe>
<wipeDistance>5</wipeDistance>
</extruder>
<primaryExtruder>0</primaryExtruder>
<layerHeight>0.2</layerHeight>
<topSolidLayers>5</topSolidLayers>
<bottomSolidLayers>5</bottomSolidLayers>
<perimeterOutlines>3</perimeterOutlines>
<printPerimetersInsideOut>0</printPerimetersInsideOut>
<startPointOption>2</startPointOption>
<startPointOriginX>0</startPointOriginX>
<startPointOriginY>0</startPointOriginY>
<startPointOriginZ>300</startPointOriginZ>
<sequentialIslands>0</sequentialIslands>
<spiralVaseMode>0</spiralVaseMode>
<firstLayerHeightPercentage>90</firstLayerHeightPercentage>
<firstLayerWidthPercentage>100</firstLayerWidthPercentage>
<firstLayerUnderspeed>0.5</firstLayerUnderspeed>
<useRaft>0</useRaft>
<raftExtruder>0</raftExtruder>
<raftLayers>3</raftLayers>
<raftOffset>3</raftOffset>
<raftSeparationDistance>0.14</raftSeparationDistance>
<raftInfill>85</raftInfill>
<disableRaftBaseLayers>0</disableRaftBaseLayers>
<useSkirt>1</useSkirt>
<skirtExtruder>0</skirtExtruder>
<skirtLayers>1</skirtLayers>
<skirtOutlines>2</skirtOutlines>
<skirtOffset>4</skirtOffset>
<usePrimePillar>0</usePrimePillar>
<primePillarExtruder>999</primePillarExtruder>
<primePillarWidth>12</primePillarWidth>
<primePillarLocation>7</primePillarLocation>
<primePillarSpeedMultiplier>1</primePillarSpeedMultiplier>
<useOozeShield>0</useOozeShield>
<oozeShieldExtruder>999</oozeShieldExtruder>
<oozeShieldOffset>2</oozeShieldOffset>
<oozeShieldOutlines>1</oozeShieldOutlines>
<oozeShieldSidewallShape>1</oozeShieldSidewallShape>
<oozeShieldSidewallAngle>30</oozeShieldSidewallAngle>
<oozeShieldSpeedMultiplier>1</oozeShieldSpeedMultiplier>
<infillExtruder>0</infillExtruder>
<internalInfillPattern>Rectilinear</internalInfillPattern>
<externalInfillPattern>Rectilinear</externalInfillPattern>
<infillPercentage>25</infillPercentage>
<outlineOverlapPercentage>25</outlineOverlapPercentage>
<infillExtrusionWidthPercentage>125</infillExtrusionWidthPercentage>
<minInfillLength>5</minInfillLength>
<infillLayerInterval>1</infillLayerInterval>
<infillAngles>45,-45</infillAngles>
<overlapInfillAngles>0</overlapInfillAngles>
<generateSupport>0</generateSupport>
<supportExtruder>0</supportExtruder>
<supportInfillPercentage>30</supportInfillPercentage>
<supportExtraInflation>0</supportExtraInflation>
<denseSupportLayers>0</denseSupportLayers>
<denseSupportInfillPercentage>70</denseSupportInfillPercentage>
<supportLayerInterval>1</supportLayerInterval>
<supportHorizontalPartOffset>0.3</supportHorizontalPartOffset>
<supportUpperSeparationLayers>1</supportUpperSeparationLayers>
<supportLowerSeparationLayers>1</supportLowerSeparationLayers>
<supportType>0</supportType>
<supportGridSpacing>4</supportGridSpacing>
<maxOverhangAngle>45</maxOverhangAngle>
<supportAngles>0</supportAngles>
<temperatureController name="Primary Extruder">
<temperatureNumber>0</temperatureNumber>
<isHeatedBed>0</isHeatedBed>
<relayBetweenLayers>0</relayBetweenLayers>
<relayBetweenLoops>0</relayBetweenLoops>
<stabilizeAtStartup>1</stabilizeAtStartup>
<setpoint layer="1" temperature="210"/>
</temperatureController>
<temperatureController name="Heated Bed">
<temperatureNumber>0</temperatureNumber>
<isHeatedBed>1</isHeatedBed>
<relayBetweenLayers>0</relayBetweenLayers>
<relayBetweenLoops>0</relayBetweenLoops>
<stabilizeAtStartup>1</stabilizeAtStartup>
<setpoint layer="1" temperature="60"/>
</temperatureController>
<fanSpeed>
<setpoint layer="1" speed="0"/>
<setpoint layer="2" speed="80"/>
</fanSpeed>
<blipFanToFullPower>0</blipFanToFullPower>
<adjustSpeedForCooling>1</adjustSpeedForCooling>
<minSpeedLayerTime>15</minSpeedLayerTime>
<minCoolingSpeedSlowdown>20</minCoolingSpeedSlowdown>
<increaseFanForCooling>0</increaseFanForCooling>
<minFanLayerTime>45</minFanLayerTime>
<maxCoolingFanSpeed>100</maxCoolingFanSpeed>
<increaseFanForBridging>0</increaseFanForBridging>
<bridgingFanSpeed>100</bridgingFanSpeed>
<use5D>1</use5D>
<relativeEdistances>0</relativeEdistances>
<allowEaxisZeroing>1</allowEaxisZeroing>
<independentExtruderAxes>0</independentExtruderAxes>
<includeM10123>0</includeM10123>
<stickySupport>1</stickySupport>
<applyToolheadOffsets>0</applyToolheadOffsets>
<gcodeXoffset>0</gcodeXoffset>
<gcodeYoffset>0</gcodeYoffset>
<gcodeZoffset>0</gcodeZoffset>
<overrideMachineDefinition>1</overrideMachineDefinition>
<machineTypeOverride>0</machineTypeOverride>
<strokeXoverride>200</strokeXoverride>
<strokeYoverride>200</strokeYoverride>
<strokeZoverride>180</strokeZoverride>
<originOffsetXoverride>0</originOffsetXoverride>
<originOffsetYoverride>0</originOffsetYoverride>
<originOffsetZoverride>0</originOffsetZoverride>
<homeXdirOverride>-1</homeXdirOverride>
<homeYdirOverride>-1</homeYdirOverride>
<homeZdirOverride>-1</homeZdirOverride>
<flipXoverride>1</flipXoverride>
<flipYoverride>-1</flipYoverride>
<flipZoverride>1</flipZoverride>
<toolheadOffsets>0,0|0,0|0,0|0,0|0,0|0,0</toolheadOffsets>
<overrideFirmwareConfiguration>1</overrideFirmwareConfiguration>
<firmwareTypeOverride>RepRap (Marlin/Repetier/Sprinter)</firmwareTypeOverride>
<GPXconfigOverride>r2</GPXconfigOverride>
<baudRateOverride>115200</baudRateOverride>
<overridePrinterModels>1</overridePrinterModels>
<printerModelsOverride></printerModelsOverride>
<startingGcode>G28 ; home all axes</startingGcode>
<layerChangeGcode></layerChangeGcode>
<retractionGcode></retractionGcode>
<toolChangeGcode></toolChangeGcode>
<endingGcode>G28 X0 ; home X-axis,M104 S0 ; turn off extruder,M140 S0 ; turn off bed,M84 ; disable motors</endingGcode>
<exportFileFormat>gcode</exportFileFormat>
<celebration>0</celebration>
<celebrationSong>Random Song</celebrationSong>
<postProcessing></postProcessing>
<defaultSpeed>3000</defaultSpeed>
<outlineUnderspeed>0.5</outlineUnderspeed>
<solidInfillUnderspeed>0.8</solidInfillUnderspeed>
<supportUnderspeed>0.8</supportUnderspeed>
<rapidXYspeed>4800</rapidXYspeed>
<rapidZspeed>1002</rapidZspeed>
<minBridgingArea>50</minBridgingArea>
<bridgingExtraInflation>0</bridgingExtraInflation>
<bridgingExtrusionMultiplier>1</bridgingExtrusionMultiplier>
<bridgingSpeedMultiplier>1</bridgingSpeedMultiplier>
<filamentDiameter>1.685</filamentDiameter>
<filamentPricePerKg>150</filamentPricePerKg>
<filamentDensity>1.25</filamentDensity>
<useMinPrintHeight>0</useMinPrintHeight>
<minPrintHeight>0</minPrintHeight>
<useMaxPrintHeight>0</useMaxPrintHeight>
<maxPrintHeight>0</maxPrintHeight>
<useDiaphragm>0</useDiaphragm>
<diaphragmLayerInterval>20</diaphragmLayerInterval>
<robustSlicing>1</robustSlicing>
<mergeAllIntoSolid>0</mergeAllIntoSolid>
<onlyRetractWhenCrossingOutline>1</onlyRetractWhenCrossingOutline>
<retractBetweenLayers>1</retractBetweenLayers>
<useRetractionMinTravel>0</useRetractionMinTravel>
<retractionMinTravel>3</retractionMinTravel>
<retractWhileWiping>0</retractWhileWiping>
<onlyWipeOutlines>1</onlyWipeOutlines>
<avoidCrossingOutline>1</avoidCrossingOutline>
<maxMovementDetourFactor>3</maxMovementDetourFactor>
<toolChangeRetractionDistance>12</toolChangeRetractionDistance>
<toolChangeExtraRestartDistance>-0.5</toolChangeExtraRestartDistance>
<toolChangeRetractionSpeed>600</toolChangeRetractionSpeed>
<allowThinWallGapFill>1</allowThinWallGapFill>
<thinWallAllowedOverlapPercentage>10</thinWallAllowedOverlapPercentage>
<horizontalSizeCompensation>0</horizontalSizeCompensation>
<autoConfigureMaterial name="PLA">
<globalExtruderTemperature>210</globalExtruderTemperature>
<globalBedTemperature>60</globalBedTemperature>
<globalExtrusionMultiplier>0.9</globalExtrusionMultiplier>
<fanSpeed>
<setpoint layer="1" speed="0"/>
<setpoint layer="2" speed="80"/>
</fanSpeed>
</autoConfigureMaterial>
<autoConfigureMaterial name="ABS">
<globalExtruderTemperature>225</globalExtruderTemperature>
<globalBedTemperature>100</globalBedTemperature>
<globalExtrusionMultiplier>1</globalExtrusionMultiplier>
<fanSpeed>
<setpoint layer="1" speed="0"/>
</fanSpeed>
</autoConfigureMaterial>
<autoConfigureMaterial name="PVA">
<globalExtruderTemperature>195</globalExtruderTemperature>
<globalBedTemperature>80</globalBedTemperature>
<globalExtrusionMultiplier>1</globalExtrusionMultiplier>
<fanSpeed>
<setpoint layer="1" speed="0"/>
<setpoint layer="2" speed="100"/>
</fanSpeed>
</autoConfigureMaterial>
<autoConfigureMaterial name="Nylon">
<globalExtruderTemperature>220</globalExtruderTemperature>
<globalBedTemperature>80</globalBedTemperature>
<globalExtrusionMultiplier>1</globalExtrusionMultiplier>
<fanSpeed>
<setpoint layer="1" speed="0"/>
</fanSpeed>
</autoConfigureMaterial>
<autoConfigureQuality name="Fast">
<layerHeight>0.3</layerHeight>
<topSolidLayers>3</topSolidLayers>
<bottomSolidLayers>3</bottomSolidLayers>
<skirtLayers>1</skirtLayers>
<infillPercentage>15</infillPercentage>
<supportInfillPercentage>25</supportInfillPercentage>
</autoConfigureQuality>
<autoConfigureQuality name="Medium">
<layerHeight>0.2</layerHeight>
<topSolidLayers>5</topSolidLayers>
<bottomSolidLayers>5</bottomSolidLayers>
<skirtLayers>1</skirtLayers>
<infillPercentage>25</infillPercentage>
<supportInfillPercentage>30</supportInfillPercentage>
</autoConfigureQuality>
<autoConfigureQuality name="High">
<layerHeight>0.1</layerHeight>
<topSolidLayers>4</topSolidLayers>
<bottomSolidLayers>4</bottomSolidLayers>
<skirtLayers>2</skirtLayers>
<infillPercentage>30</infillPercentage>
<supportInfillPercentage>40</supportInfillPercentage>
</autoConfigureQuality>
</profile>

greybeard
Posts: 166
Joined: Mon Mar 02, 2015 1:23 pm

Re: Extruding just about nothing

Mon Jan 02, 2017 11:11 am

I suspect your part is scaled down and trying to print an extremely small part... Check your part size...
3D Print Parts
https://www.thingiverse.com/Still_Breathing/designs

User avatar
dkightley
Posts: 2096
Joined: Tue Mar 10, 2015 4:09 pm

Re: Extruding just about nothing

Mon Jan 02, 2017 11:45 am

You could post your factory file so someone could take a look at the bigger picture. Main menu===>Save factory file

Cutting & pasting profile settings into a post makes it difficult to diagnose any issues. A mass of text is basically gobblegook...
Doug Kightley
Volunteer at the National Tramway Museum http://www.tramway.co.uk
Railway modeller and webmaster at http://www.talkingtgauge.net

Return to “Troubleshooting and Bug Reports”