Jim8541
Posts: 3
Joined: Tue Jun 05, 2018 9:33 pm

Surfaces not printing smooth

Hello, I have attached a picture in order to help explain my issue. The surfaces that are lower than the top are printing as if they were infill or something. Those are areas where I'm using support. I'm trying to get them smooth. I thought maybe the Variable Settings Wizard but I'm still working on it. I've included a pic of my settings as well. Any ideas would be great.
Thanks, Jim G.
IMG_5851.jpg
IMG_5851.jpg
Attachments
Settings.jpg
User avatar
dkightley
Posts: 2389
Joined: Tue Mar 10, 2015 4:09 pm

Re: Surfaces not printing smooth

For starters, you'll never get a "perfect" finish on the underside of parts over support material. This is why 3D printing is such a black art for some people. Having said that, lets see if you can improve over what you have so far.

Rather than throwing values at you saying "Try that" , I'll try to explain why I suggest a change....that way you might learn what effect each setting has!

I'd change Support infill %age down to 15%, or even 10%...it'll save on material but still give support.
Increase the Extra Inflation Distance to 4mm. This will stop the sparcer support from tailing off at the edges.
Reduce Dense Support down to 1 layer....you don't need more than one really.
Change the dense supprt infill to 100%. This will give flat underside surfaces a chance to get a smooth support.
And finally, lower the upper separation layers down to 1. At 4 layers, it s a waste of time having supports at all.

This is just a suggestion as to a starting point.......once you know what settings do, you'll be able to adjust individual settings to fine tune things. One basic rule, though. Unless you know what you;re doing, never adjust two related settings at the same time...you'll never know which of the two settings made things worse..or better.
Doug Kightley
Volunteer at the National Tramway Museum http://www.tramway.co.uk
Railway modeller and webmaster at http://www.talkingtgauge.net

Return to “Troubleshooting and Bug Reports”