gears-r-us
Posts: 1
Joined: Sun Mar 19, 2017 6:07 pm

[ADDED] Option to stop prime pillar early

Sun Mar 19, 2017 6:12 pm

When I print with two materials, often the model uses only a single material above a certain layer (especially common when printing with support material). Once above that layer, there's usually no need for a prime pillar any more, since the remaining layers use just a single material. By stopping the prime pillar after that layer, one would save both material ant time (!)
Looks like it ought to be a trivial change in the program.

Veyl
Posts: 2
Joined: Sun Apr 09, 2017 10:31 am

Re: Option to stop prime pillar early

Sun Apr 09, 2017 11:08 am

You should be able to do this by using 2 processes. Use the first process with the prime pillar enabled but end that process at the height you want the prime pillar to end. Then create a second process with the prime pillar disabled and have it pick up from the height where the first process stopped.

S3D-Jason
Posts: 302
Joined: Sun May 31, 2015 6:01 am

Re: Option to stop prime pillar early

Thu Jul 27, 2017 11:22 am

I can confirm that this is now included in version 4.0. You can use the Variable Settings Wizard to easily choose where you want to stop the prime pillar. I posted more detailed instructions here:
viewtopic.php?f=23&t=7550#p33982

Hope this helps you save some material for your prime pillars!

Return to “Feature Requests”